Close

Τα λάθη της πλύσης

Τα λάθη της πλύσης

Αν η στοίβα με τα άπλυτα πλησιάζει οριακά το ταβάνι, ίσως φαίνεται καλή η ιδέα να βάλεις όσα περισσότερα ρούχα χωράει ο κάδος για να ξεμπερδεύεις μια ώρα αρχύτερα. Η ποσότητα των ρούχων θα πρέπει να αντιστοιχεί στις προδιαγραφές του πλυντηρίου. Η χωρητικότητα του πλυντηρίου άλλωστε υπάρχει για κάποιο λόγο. Παραφορτώνοντας τον κάδο «ζορίζεις» αρκετά τη λειτουργία της συσκευής, εμποδίζοντας έτσι το καλό πλύσιμο των ρούχων.

Το πρώτο λάθος είναι τραγικό. 
Πολλά ρούχα στο πλυντήριο. Τα περισσότερα πλυντήρια έχουν χωρητικότητα 5 κιλά, αλλά γενικά μιλώντας η καλλίτερη ποσότητα είναι γύρω στα 4,5 ώστε η συσκευή να μην δουλεύει στα όριά της. Πάνω από 5 κιλά είναι καταστροφή, τα ρούχα δεν πλένονται καλά, μυρίζουν περίεργα ακόμα κ αν τα έχεις φορέσει μόλις μία ώρα, ή ακόμα κ όταν τα μαζεύεις ή τα σιδερώνεις, κ βέβαια κουράζεται κ το πλυντήριο. Είναι λοιπόν βασικό να βάσεις τόσα ρούχα όσα λέει η οδηγία χρήσης, κ ένα τσακ λιγότερα.

Δεύτερο. Η δόση του απορρυπαντικού και του μαλακτικού. Περισσότερο απορρυπαντικό ίσον λιγότερη καθαριότητα.

Το επιπλέον απορρυπαντικό που μένει στις ίνες των ρούχων επειδή βάλατε μεγάλη ποσότητα γίνεται σιγά μάκα και εμποδίζει το στέγνωμα! Πρέπει να βρείτε τρόπο να βάζετε τόσο απορρυπαντικό ή μαλακτικό όσο λέει το πακέτο.

Προσέξετε. Οι εταιρίες στην προσπάθειά τους να μας κάνουν να καταναλώσουμε περισσότερο προϊόν. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι πάντα περισσότερη από όσο πραγματικά χρειάζεται για μία καλή πλύση.

Το υγρό λέει επάνω στο κουτί του ότι π.χ. 50 ml ίσον μία δόση άρα αφού το μπουκάλι έχει 1 λίτρο αυτό είναι 20 δόσεις. Στις οδηγίες χρήσης όμως λέει κάτι του τύπου “ένα καπάκι αρκεί για μία πλύση”. Όπου όμως το ένα καπάκι μπορεί να είναι 70 ml υγρού! Εσείς βάζετε ένα καπάκι ήσυχοι ότι βάλατε μία δόση, αλλά στην πραγματικότητα έχετε βάλει αρκετά περισσότερο.

Αποτέλεσμα; Περιττή σπατάλη στο απορρυπαντικό, και κακό πλύσιμο των ρούχων! Άρα, ζυγίζουμε (σε μία ζυγαριά κουζίνας) τόσα ml ή γραμμάρια όσα λέει το κουτί ότι είναι μία δόση και βάζουμε ακριβώς την ποσότητα που θέλουμε.

Τρίτο. Ξέρετε γιατί οι πετσέτες σας έχουν μία περίεργη μυρωδιά ακόμα και όταν έχεις σκουπιστεί με αυτές μόνο μία φορά;

Διότι δεν τις στεγνώσατε εντελώς, τις μαζέψατε σχετικά νωπές, τις διπλώσατε και η υγρασία έγινε όλεθρος. Άρα πάντα είμαστε 100% βέβαιοι ότι τα ρούχα είναι στεγνά εντελώς πριν τα μαζέψουμε.

Αλλιώς η υγρασία θα μυρίσει.

Για να φύγει για πάντα η μουχλομυρουδιά από πετσέτες, πλύνε τες κανονικά στην μεγαλύτερη θερμοκρασία που επιτρέπει η ετικέτα τους, χωρίς απορρυπαντικό αλλά με λευκό ξύδι. Λευκό ξύδι.

Όταν το πλυντήριο ολοκληρώσει τον κύκλο του, ξανά πλένετε με τον κανονικό τρόπο αυτή τη φορά. Δηλαδή, με όσο απορρυπαντικό χρειάζεται, με το πλυντήριο όχι πολύ φορτωμένο και όταν τις απλώσετε ΔΕΝ τις μαζεύετε πριν είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ στεγνές.

Τέταρτο : Θέλετε να μειώσετε τον χρόνο που σιδερώνεις στο μισό και να γίνονται τα ρούχα καλοσιδερωμένα με το μισό κόπο; Είναι πάρα πολύ εύκολο.

Απλά, θα βγάζετε τα ρούχα για άπλωμα ή στέγνωμα αμέσως μόλις τελειώσει το τελευταίο στύψιμο, έτσι ώστε τα ρούχα μέσα στον κάδο να μην “κάτσουν” πάνω στο βάρος τους και μείνουν έτσι και τσαλακωθούν!

Πραγματικά, κάνετε αυτό το κόλπο μία φορά κ δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας.

Αν πάλι δεν είστε σίγουρος/η ότι θα είσαι σπίτι όταν τελειώσει το πλυντήριο, βάλτε ένα πρόγραμμα χωρίς το τελευταίο στύψιμο και κάντε το στύψιμο όταν γυρίσετε στο σπίτι και να ξέρετε ότι μπορείτε να τα απλώσετε αμέσως μετά το τέλος του.

  • Βάζουμε στο πλυντήριο λίγο λιγότερα ρούχα από όσο είναι η χωρητικότητά του.
  • Βάζουμε τόσο απορρυπαντικό όσο λέει το κουτί σε γραμμάρια, όχι σε καπάκια, κ τόσο μαλακτικό όσο λέει το μπουκάλι σε ml, όχι σε καπάκια ξανά.

Μόλις γίνει το τελευταίο στύψιμο, δεν αφήνουμε καθόλου τα ρούχα μέσα στο πλυντήριο, τα βγάζουμε αμέσως.

Με αυτό τον τρόπο γλιτώνουμε κ τσαλάκωμα λόγω βάρους, αλλά κ τη φρίκη του να ανοίγεις το πλυντήριο κ επειδή τα έχεις αφημένα τα στυμμένα ρούχα με τις ώρες να μυρίζουν μούχλα!